Съвети за сигурност

Прочети нашите съвети и научи как да купуваш и продаваш сигурно в OLX.bg

 • Как да продавам сигурно?

  Информирай купувача за истинското състояние и евентуални дефекти на артикула, който продаваш. Така ще си спестиш оплаквания от негова страна след сделаката. Избери най-лесния начин на плащане - в брой при при лична среща или наложен платеж при доставка. При никакви обстоятелства не изпращай копия от лични документи или банкови сметки. Не изпращай артикули в чужбина.

 • Как да купувам сигурно?

  Пазарувай локално, избери обяви от твоя град, за да можеш да се срещнеш с продавача лично и да видиш предлагания от него артикул. Ако си харесаш нещо от друг град, изискай от продавача да изпрати артикула през панела Доставка на OLX като включи безплатната опция "Преглед и тест" преди да платиш. Бъди внимателен, ако предлагания артикул е на подозрително ниска цена, или обявата е написана на развален английски. Запомни! Никога не изпращай пари преди да получиш артикула! Със сигурност не изпращай пари в чужбина! Никога не плащай чрез Western Union или други анонимни платежни системи.

 • Как да защитя своя OLX.bg акаунт?

  Не споделяй своите данни за достъп с никого. Измисли трудна парола, състояща се от поне 6 знака, в това число и цифри. Не препоръчваме да запаметяваш данните си за достъп в браузъра. Ако подозираш, че някой знае паролата ти за достъп, смени я.

 • Кога да бъда особено внимателен?

  Внимавай особено, ако предложената цена е подозрително ниска. Бъди внимателен, ако потребител от твоя град изрично отказва лична среща за финализиране на сделката. Обърни специално внимание, ако съобщенията от даден потребител изглеждат като написани по шаблон или преведени с автоматичен преводач (на развален български или английски). Никога не плащай наложен платеж при доставка, ако не е включена опцията "Преглед и тест" (опцията е безплатна и налична в панела Доставка на OLX.bg).

 • Какво да направя, ако стана жертва на измама?

  Отиди в местната полицейска служба и подай жалба за измама. При поискване от полицията ще им предоставим всичката налична информация, с която разполагаме по случая. Информирай и нас чрез формата за контакт. Включи в имейла си цялата информация по случая - телефона, имейла на измамника, банкова сметка, по която сте направили плащане, линк към обявата, чрез която е извършена измамата.