1. Заглавна страница
  2. Екскурзии, почивки
  3. В чужбина
  4. В чужбина - Област София-град
  5. В чужбина - София
  6. В чужбина - Люлин 10
Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про
Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про
Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про
Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про
Добавена 05 юни 2021 г.

Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про

40

ПромотирайОбнови
  • Частна

Описание

Първи ден.
Пристигане в Кратово в 11 ч. и настаняване в Хотел Кратис.
- В 13 часа обиколка на града с местен екскурзовод . Тръгваме от Хотел Кратис към двата бора, които са от 14век . Историята казва, че в 13 век, когато цели семейства се преселили в тези краища от Силезия, всякоот тях засадило по едно дърво, с надеждата за щастлив и добър живот.
- От двата стари борапрез Сарайския мост и старата Кратовскачаршия, отивамена посещение в Кратовските Кули, които са строени през Средновековието и някога са били 13. Днес са останали само шест: Симичева, Саат-кула, Златкова , Кръстева, Емин-бегова и Хаджи- Костева кула. Кулите някога са били собственост на притежателите на прочутите и богати наминерали Кратовски мини, които са са живели в тях заедно със семействата си. Някога кулите са били взаимно свързани с подземни тунели и коридори,за които се предполага, че са построени от Велбъждкият деспот Константин, за защита от османските завоеватели.
- От Саат-кулата, чрез Чаршиския мост и старата Айдучка чаршия,отиваме на посещение в градския музей, който се намира в началото на Грофчански мост, и в него могат да се видят различни исторически следи, разказващи за миналото на Кратово.


- От тук отиваме на посещение на църквата "Св. Йоан Обсечен", която е обновена през 1836 година. В нея можете да видите красиви икони, като "Среберените ръце" на Иисус Христос, Богородица, апостол Тома и св.Йоан.

- След разглеждане на църквата "Св. Йоан Обсечен" отивамекъм Радин мост. Този мост е известен от легендата за Рада и деветте братя.
Мостът се намира на Манцева река и е издигнат в 1933г. на две високи кули; от едната страна е висок 28 метра, а от другата страна 29 метра.
- В 15 ч. се връщаме в хотела, където за обяд ще бъде приготвена прекрасната "Кратовска маса".
- След обяд следва свободно време, което гостите ще ползват за почивка,или разходка по желание, а в 20 часа следва организирана вечеря в национална кафана "Гурман", където ще имаме възможност да опитаме прекрасните Кратовски специјалитети и да уживате с музика на живо.

Втори ден
- Днешният ден започваме с включена закуска в ресторанта на Хотел Кратис. В 10 часа с организиран транспорт и местен екскурзовод ще посетим Куклица, където се намира геоложкия резерват "Весела сватба", още известен като Куклица, Кукли и Пияни сватбари. Геоложкият резерват "Весела сватба" е шедьовър на природата криещ и интересни народни вярвания, и легенди за вкаменените сватбари.
В селото Куклица живял строител, майстор - зидар на къщи. Бил голям майстор, а също така и голям лъжец. Решил да се жени. В селото имало Горна и Долна махала, където живеели две моми. Майсторът поискал ръката и на двете без родителите им , или пък те, да заподозрат за измамата. Сватбата била насрочена в един и същи ден и на момичето от Горна махала, и на момичето от Долна махала. Момичето от Долна махала е била много богата, но не много красива, а момичето от Горна махала била бедна, но много хубава. Майсторът решил да се ожени за богатото момиче от Долна махала. Когато момичето от горна махала чула тъпаните и гайдите се зачудила защо сватбарите не са дошли при нея. Когато видяла, че майстора я измамил и решил да се ожени за богатото момиче, тогава хвърлила проклятие "Да даде Господ да се вкамените всички, така макар и аз". В момента, когато младоженците са се целунали клетвата се осъществила и всички сватбари се вкаменили.
Вкаменетите сватбари и днес свидетелстват за гнева и болката на нещастното момиче.- В 12:30 ч. Тръгваме в разглеждане на манастира свети "Йоаким Осоговски", който се намира на около 50 km . След разглеждане на манастира групата продължава пътуването за София, България.


Една нощтувка, закуска, обяд, вечеря = 25 ЕУР
*Цената е на човек в двойна стая.
*Включен eкскурзовод за Кратово.
ID: 109768913

Влез в своя OLX акаунт или създай нов, за да се свържеш с този продавач

Потребител

сашо

В OLX от декември 2016 г.
Последно онлайн днес в 7:17

Влез в своя OLX акаунт или създай нов, за да се свържеш с този продавач

Локация

Свали приложението на OLX за твоя телефон!

OLX.plOLX.roOLX.ua