Съобщения
Добави обява
  1. Заглавна страница
  2. Спорт, книги, хоби
  3. Антики и колекции
  4. Антикварни предмети, обзавеждане
  5. Антикварни предмети, обзавеждане - Област Габрово
  6. Антикварни предмети, обзавеждане - Габрово
  7. Антикварни предмети, обзавеждане - Център
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
Просфорен печат за хляб
ПромотирайОбнови
  • Бизнес

  • Доставката се поема от: продавача

  • Състояние: ново

Описание

Просфорният печат е изработен от орехов материал.
Дърворезбата е ръчна. Дълбочината на релефа е четири-пет милиметра.
Диаметърът е 12 см; дебелината 4.5 см. Намазан е с пчелен восък.

Цената на печата е 270лв.

Доставката до офис в страната е за моя сметка.

Съдържание на описанието:

1. Замесване на просфорен хляб и поставяне на печата.
2. Относно изработката на печата.
3. Какво е просфорен печат.
4. Празничен хляб

1. Замесване на просфорен хляб и поставяне на печата.
Заедно с изработката на печатите трябваше да мога да направя и самия хляб. Печатът трябва да има определена дълбочина на дърворезбата за да бъде фунkционален. Не по-малко важно е замесването на тестото и изпичането на хляба. Така се случи, че от самото начало, на работата ми с този хляб, използвам квас, този опит и споделям.
Първото важно нещо са продуктите. Качествено брашно, добре захванат и добре поддържан, активен квас и изворна вода. След това са времето и търпението, което трябва да се отдели за работа.
Някои от нещата които се целят при работата, са:
- да се направи тесто, което максимално прецизно и дълбоко да поеме печата;
- тестото да не е лепкаво; това до голяма степен зависи от брашното, ако то е качествено и подходящо за този вид работа, през цялото време на месенето тестото не залепва, нито по ръцете, нито по съда в който стои, нито по печата;
- ферментацията да протече за точно време; ако тестото превтаса, ще се заличи отпечатъка, ако не е втасало, при печенето хляба ще се напука;
- да го изпечем правилно.
За тесто, на което ще се поставя печат използвам просто, правило: От цялото количество, на тестото което искаме да получим, се изважда кваса. Това, което остава се разделя на три равни части. Две-трети е брашно, една-трета вода. Солта е 1%.
Времето за което ще протече ферментацията зависи от количеството на кваса и температурата в помещението. Напоследък използвам 20% квас.
При направата на просфора с конкретния печат от обявата, който е с диаметър 12 см; ще са достатъчни 300г. тесто. Рецептата ако използваме 20% квас е такава:
- 160г. - брашно
- 80г. - вода
- 60г. - квас
- 3г. - сол
Подготовката за работа започва с изваждане на кваса от хладилника. Това става около 6 часа преди самото месене. Квасът се подхранва по схема 1+1+1. Една част квас, плюс същата равна част брашно, плюс същата равна част вода. Разбърква се добре. В рецептата имам предвид квас подхранен в такава пропорция, с 50% хидратация. Така подхраненият квас се оставя. Температурата в помещението е добре да бъде поне 22 градуса. Квасът се наблюдава. При мен, с брашното което използвам, за около 6 часа той удвоява обема си и образува хубави балончета. Така, когато е в максимума на развитието си може да се използва за замесване.
Солта се разтваря във водата, добавя се кваса и се разбърква добре, изсипва се брашното и започва месенето.
В опитите човек се научава да разпознава кога тестото е измесено и кой е момента за поставяне на печата. При мен това става до един час.
Когато тестото е готово го разделям на две . Просфората е хляб от две части. Равни или долната малко по-голяма, примерно 160 на 140 грама. Оформят се две топки, от тях две питки. Първо тази на която ще се постави печатът (по леката). Питката е оформена с малко по-малък диаметър от този на печата. Печатът се натиска силно. Релефът който се получава върху тестото трябва да бъде с остри ръбове. Това показва, че тестото е добре замесено, с правилна консистенция, и че сме натиснали печата достатъчно силно. Тази първа част поставям на тава поръсена с брашно и покривам с друг подходящ по размер съд, за да не засъхва.
Втората питка се оформя с равен или малко по- голям диаметър от първата, и се поставя в тавата за печене. За да не залепне намазвам тавата с тънък слой пчелен восък, става и с хартия за печене. Когато се прави просфора не се използва мазнина.
Като преценя, че тестото е достатъчно втасало, напръсквам с вода долната част и поставям внимателно горната. Има момент на втасване, до който горната част може да се премести и залепи, след това рискуваме при преместването да повредим отпечатъка. При мен това става до около втория час на втасване. След слепването покривам отново тестото и го оставям в леко подгрятата фурна (до около 40 градуса) за още 30 минути. Времето за втасване, самото печене а може би и много други детайли трябва всеки сам да уточни в собствения си опит.

2. Относно изработката на печата.
Виждал съм в документален филм как се изработва такъв печат на „Света Гора Атон“. Работеше монах, инструментите бяха особени а дървото светло с мека дървесина. Правеше единични дълбоки засечки и изрязваше всеки детайл без да повтаря. Спомена се, че за един ден, по този начин могат да се направят няколко печата. Такива печати и сега се изработват от светогорски монаси, продават се в Карея (административния център на монашеската република), предполагам и на други места в Гърция.
Този печат може да бъде изработен и изцяло на машина. Изработката е бърза, правят се много бройки.
Моите печати изработвам от твърда дървесина, използвам череша и орех. За да се достигне желаната дълбочина отнемам постепенно от дървото чрез засичане. Работя с десетина различни длета. По този начин изработката на просфорен печат отнема няколко дни.
Тъй като печатът се натиска в тесто, той няма почти никакво износване. Ако се използва педантично може да се предаде, като наследство на следващото поколение.
Добре е печатът да се съхранява на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.
Като се забележи, че дървото е прекалено сухо може да се намаже с пчелен восък разтворен, на водна баня, в зехтин. Или с масло за дърво, предназначено за употреба на изделия, които имат допир до храна. Това може да става веднъж на няколко години.
Не е добре печатът да се лакира или в маслото да има твърда вакса. При получаване на твърд, запечатващ дървесината слой, печатът би залепвал по-лесно за тестото.

3. Какво е просфорен печат.
Просфорният печат се използва за направата на просфора. Просфората е от две части, напомнящи ни за двете природи, Божествена и човешка, в едната личност на Господ Иисус Христос.

На печатa е изобразена пълнотата на църквата и пълнотата на християнската православна култура, над времева, над национална, преодоляваща смъртта или култура в същината си започваща точно от там.

В средата на печата е “Агнеца“, кръст и надпис IC XC NI KA (Иисус Христос Победител). Във възпоминание на Господа и Бога и нашия Спасител Иисус Христос. Отдясно на „Агнеца“ се намира триъгълна частица в чест и памет на Света Богородица.

Отляво има девет триъгълника.
Първият в чест и памет на всевеличайшите чиноначалници Михаил и Гавриил и на всички безплътни небесни сили.
Вторият триъгълник в чест и памет на честния и славен пророк, предтеча и кръстител Йоан. На светите славни пророци Мойсей и Аарон, Илия и Елисей, Давид и Иесей; на светите трима отроци и пророк Даниил и на всички свети пророци.
Третият триъгълник (частица) в чест и памет на светите славни и всехвални апостоли Петър и Павел на дванадесетте, седемдесетте и на всички свети апостоли.
Четвъртата частица в чест и памет на нашите отци и светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст; Атанасий и Кирил, Николай Мирликийски, Климент Охридски, Иларион Мъгленски, Евтимий Търновски и всички свети светители.
Петата в чест и памет на светия апостол, първомъченик и архидякон Стефан, на светите мъченици, Димитър, Георги, Теодор Тирон, Теодор Стратилат и всички свети мъченици, и мъчениците; Текла, Варвара, Кириакия, Евфимия и Параскева, Екатерина и всички свети жени мъченици.
Шестата в чест и памет на преподобните и богоносни наши отци Антоний, Евтимий, Сава, Онуфрий, Атанасий Атонски, Йоан Рилски, Теодосий Търновски и всички преподобни отци, и на преподобните майки, Пелагия, Теодосия, Анастасия, Евпраксия, Теодулия, Феврония, Евфросиния, Мария Египетска и всички преподобни жени.
Седмата частица в чест и памет на светите чудотворци и безсребреници Козма и Дамян, Кир и Йоан, Пантелеймон и Ермолай и всички свети безсребреници.
Осмата в чест и памет на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, на светията чието име носи храма, на светията на деня, на светите равноапостолни Методий и Кирил учители славянски, светия благоверен цар Борис и на всички светии.
Деветата частица в чест и памет на светия наш отец Йоан Златоуст архиепископ Константинополски.

Просфората съдържа още частици за духовната и светската власти, за живите и починалите, които сме поръчали да се поменат и заради които сме донесли и своята порсфора.

4. Празничен хляб .
Печатът може да бъде поставен и на домашния празничен хляб. Той се различава от просфората, която е литургичен хляб и е предназначена за църковна употреба.
ID: 138223027

Контакт с продавача

Калин Койчев

В OLX от август 2021 г.

Последно онлайн 17 април 2024 г.

xxx xxx xxx

Добавена 09 април 2024 г.

Просфорен печат за хляб

270 лв.

Потребител

Локация

Свали приложението на OLX за твоя телефон!