Съобщения
  1. Заглавна страница
  2. Спорт, книги, хоби
  3. Антики и колекции
  4. Антикварни предмети, обзавеждане
  5. Антикварни предмети, обзавеждане - Област Стара Загора
  6. Антикварни предмети, обзавеждане - Казанлък
Продавам антикварен Чипровски килим нормален 1924 година
Продавам антикварен Чипровски килим нормален 1924 година
Продавам антикварен Чипровски килим нормален 1924 година
Продавам антикварен Чипровски килим нормален 1924 година
Добавена 14 януари 2022 г.

Продавам антикварен Чипровски килим нормален 1924 година

2030 лв

ПромотирайОбнови
  • Бизнес

  • Доставката се поема от: купувача

  • Състояние: използвано

Описание

Продавам антикварен Чипровски килим нормален 1924 година

Килима е нов от едната страна от другата е леко избледнял !
От едната страна цветовете му са по бледи от другата е чисто нов
Супер антика на един век
Обработван е и до днес с нафталин за защита от молци !
Супер находка антикварна
Размери
Дължина 315 см
Ширина 210 см
Мога още доста да ви кажа и напиша но по добре е вие да ме попитате или да се поинтересувате сами малко !!!

История на килимарството
Съществен дял от българското национално наследство са прочутите у нас и в чужбина ръчно тъкани чипровски килими и гоблени. Те са феномен в българските народни художествени занаяти, възникнал в античността, процъфтял през Възраждането, съществуващ и до днес. Развитието на орнаментиката и цветовото богатство са обусловени от българския национален бит, обичаи, традиции, празници.

Исторически факти за появата на килимарството
Историческия произход на килимите е неясен. Материалът от който са произвеждани / вълна, памук, коприна/ е твърде нетраен - само няколко века - и това прави невъзможно проследяването на възникването и еволюционното развитие на килимите през вековете.

Най-старата находка на добре запазен килим е открита през 1947г. от руския археолог Руденко в гроб на скитски принц, намиращ се в долината Пазълък в планината Алтай, южен Сибир. Този килим датира от 5 в. пр.н.е.

Историците обаче единодушно са на мнение, че килимарството води началото си от Централна Азия преди повече от 8 хил. години и е свързано най-вече с номадската култура на племената живели по тези земи. Килимите са използвани за постелки на пода, покриване на колиби и шатри, вътрешни прегради, за направа на седла на коне, чанти, люлки за децата. В началото си те са създадени за задоволяване на жизнена необходимост и удобства. По късно започва втъкаването на различни фигури и мотиви, материала се боядисва с треви и билки. Килимите придобиват арт стил, на тях се гледа като на изкуство, развива се тяхното културно значение. Придвижвайки се в различни посоки и контактувайки с различни племена и култури, номадските племена разпространяват автентичната технология за изработка на килими в почти цяла Азия - от Сибир до Индия.

Тъкането на килими по българските земи
От кратката история на българите, с която Ви запознаваме на нашите страници е видно, че ние сме наследници на една високо развита цивилизация, която ни удивлява с високото си ниво на развитие, държавно устройство, култура, научни постижения и влияние разпростиращо се на хиляди километри, и която населявайки района на централна Азия хилядолетия наред не само използва тъкачния стан, но може би и създава тъкаческата техника и килимарството. Това наследство е пренесено в нашите земи със създаването на България през 681г. - първата и най-стара държава в Европа.

По настоящите български земи, които са едно от праисторическите огнища на европейската цивилизация, тъкачеството е засвидетелствано от времето на средния неолит или от VI-V хилядолетие преди новата ера. В повечето разкопани селищни могили из България се намират глинени прешлени / тежести за примитивни тъкачни съоръжения/, вретена и станове. По дъната на някои глинени съдове от Пловдивския и Софийски археологически музей са запазени отпечатъци от правилно изтъкан плат с равномерно преплетени нишки.

В течение на векове килимарството се развива за задоволяване на лични семейни нужди и потребности. Тъкаческите познания и сръчност се е предавала от поколение на поколение в кръга на домашния бит. Емоционалните преживявания на тъкачката, копнежът и за домашен уют, както и характерния за жената творчески инстинкт са допринесли тъкаческата сръчност и фантазия на майсторката на килими да се издигне до степен на художествена дейност.

Най-богат материал, разкриващ изключителното богатство на постиланите тъкани с различно предназначение, разнообразно по отношение на материал, техника, мотиви, композиция и колорит представляват запазените до днес образци от епохата на Възраждането в музеите на страната, в манастири и църкви, в частни сбирки. Почти такъв брой се намират още на естественото си място - в селските и градските домове, главно в състава на запазените булчински „чеизи". Подробни сведения за производството на килими в България е оставил известния пътешественик, историк и художник Феликс Каниц, пътувал из България в 1858г. - 1865г. „...Намерих в България много добре развита домашна промишленост. В много български села и градове се работят пояси(колани), ножове, разни металически украшения, грънчарски изделия, дървени изделия, платна - памучни и копринени, - шаяци, килими, гайтани, и много други. Най-много ми харесват българските килими. Разновидните бои и цветя са много вещо и изкусно наредени...".

Производството на килими в Чипровци
Модел: Бакамски
Модел: Бакамски
Първите сведения за производството на килими в Чипровци са от началото на XVII век. Ранният конструктивен период продължава до края на XVIII в. Той е характерен с гладкост и плътност на тъканта, геометрично третиране на мотивите и изграждане на хармонии от топли и студени естествено обагрени цветове: жълт или охра, кафяв, син и зелен. Първите килими били наречени бакамски (бакам е вид южно дърво от което се добива червена и черна боя) или гарибалда (къса връхна дреха). Основният мотив на този килим е триъгълникът. Цветовете са студени светли, получени от естествени багрила. С първия период е свързан и моделът каракачка (черноока булка). Смята се, е каракачката е символно изображение изображение на богинята на плодородието. Този вид килими са в два цвята - червено и черно или червено и бяло. Образците на килими бакамски и каракачка са се появили много по-рано от XVIIв. и са се развивали като художествено производство едновременно с процъфтяването на Чипровската златарска школа. Тези килими нямат аналози в света.

Декоративният период на чипровските килими обхваща XIX в. до Освобождението. Това е период на разцвет на производството на чипровски килими - не само като разнообразие на композиции и багри, но и количествено отношение. Обществено-икономическите промени в Турската империя се отразили благоприятно и на килимарството. Майсторките вземали мотивите от природата - дървета, храсти, небесни тела, птици, животни и цветя - стилизират ги в изобразителни орнаменти и ги съчетават в цялостни композиции. Червеният и черният цвят стават основни, а гамата от жълти, кафяви, сини и зелени тонове се обогатява с бял и виолетов цвят. Занаятът се разпространява и в селата Железна, Мартиново, Копиловци и Главановци. Наблюдава се взаимно проникване на сюжети и мотиви от пиротските килими. Най-характерни от този период са моделите "Лозница", "Венците", "Колата", "Цвекетата", "Птичи гнезда","Диреците","Големи куки","Ресково дърво","Крилцата", "Перцата", "Четирите окца", "Бибиците", "Ченгелите" и др. Само втора турска армия закупувала по 8 000 килима годишно за постеля и молитва. През 1878г. са изтъкани 14 000 кв.м.

От освобождението до днес e т.нар. орнаментален период на чипровските килими. Творческата изява на килимарките е заменена от изискванията на търговците. Промяната в бита и конкуренцията на вносните килими налага разширяване на цветовата гама и орнаменталните мотиви. Въвеждат се химическите бои и чужди мотиви. Това е период на възход на килимарството и чипровските килими печелят златни медали на изложенията в Лондон, Брюксел, Анверс, Лиеж, Пловдив и влизат в колекциите на повечето европейски музей. От този период са моделите "Циганка", "Куфарите", "Медальонът", "Саксиите", "Кавказкото" и др.

ЩЕ ВИ РАЗКАЖА И ЕДНА ДРУГА ИСТОРИЯ КОЯТО СИГУРНО СТЕ ЧУВАЛИ
АЛАДИН И ВЪЛШЕБНАТА ЛАМПА А СЪЩО ТАКА И НЕГОВОТО ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ !
ИЛИ МОЖЕ БИ СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ЦАР СОЛОМОН КОИТО Е БИЛ ПАЗИТЕЛ НА СВЕТИЯ КИВОТ И КОИТО СЪЩО Е ИМАЛ СВОЕТО ВЪЛШЕБНО МАГИЧЕСКО ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ С КОЕТО Е ЛЕТЯЛ НАД ЗЕМЯТА КЪДЕТО СИ ПОЙСКА САМО ЗА ЧАС !
ТОЛКОВА ОТ МЕН СЕГА СТЕ ВИЕ !

Всичко друго е видно от снимките

Ако ви интересува нещо питайте

Благодаря ви че разгледахте тази обява
ID: 125392435
The Key

Потребител

Тне Кеу

В OLX от януари 2014 г.
Последно онлайн днес в 22:14

Локация

За нас

Честита нова 2022 нека ви донесе здраве щастие и късмет Работя денонощно 365 дни в годината за България ! Ако все пак не ви отговоря веднага значи спя или работя с моторни коси резачки храсторези дърводелци строители майстори и други но въпреки всичко пак ще ви отговоря или ми се обадете на посочения телефон ! Нека успехът и печалбата се утроят за нас Българите за да бъдем истински Европейци ! Нека се трудим повече от всички други нации на света за да знаят че сме работливи и трудолюбиви ! Нека доброто да победи злото завинаги ! Успехът се постига трудно и бавно с много много труд ! Всичко зависи от това колко креативни можете да бъдете ! Знанията се намират само и единствено в книгите и учението ! Уменията се придобиват с практика и четене писане и учене ! Някога бях студент в НБУ бях най-слабия в курса ни по успех но именно това ме направи сега силен ! Никога не се предавайте ! Ключът то ес аз мога правя и давам на вас и на България това за да бъде нашата страна рая на света ! Публикувам онлайн на момента снимки за вас ако имате желание което мога да сбъдна Коректен съм и точен Желая ви Здраве Щастие и Късмет Благодаря ви

Свали приложението на OLX за твоя телефон!

OLX.plOLX.roOLX.ua