Частна
Доставката се поема от: лично предаване
Състояние: ново
Описание
Комбуча или чаена гъба е вид гъба, симбиотична колония от бактерии и дрожди, затова е известна още и като SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast – „симбиотична колония от бактерии и дрожди“). Културата се развива в чаена инфузия и чрез естествения процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид.
Нужни продукти и съдове, за да си приготвите чай Комбуча:
# Изберете задължително неметален съд, в който ще отглеждате СКОБИ-то. Аз използвам 3 литров буркан.
# Подберете хубав зелен чай, като най-добре да е насипен, а не в пакетчета.
# Захар
# Трябва ви филтрирана чешмяна вода или трапезна, но никога не използвайте минерална!
# Бутилки, буркани или друг съд, в който ще пресипете готовата комбуча и ще може плътно да затворите.
Начин на приготвяне на чай комбуча:
Сложете необходимото количество вода да кипне. „Правилото“ е за всеки 1 литър вода да добавите 5 грама зелен чай и около 70-80 грама захар. Така, ако примерно имате 3-литров буркан, трябва да използвате около 15 грама чай и 240 грама захар. Запарете чая между 10 и 15 минути и го изсипете в буркана, добавете захарта, разбъркайте добре и оставете да изстине до стайна температура. Добавете гъбата Комбуча, като предварително я измиете с хладка вода и добавете около 100-150 милилитра от готов чай Комбуча. Покрийте с тензух или парче не много плътен плат и оставете на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.
Оставете така от 7 до 10 дни. Опитайте след 7-мия ден и ако вкусът ви допада, прецедете в бутилки, ако пък ви е сладко оставете за още 1-2 дни. Тогава ще се получи по-кисела Комбуча, съотвено по-ферментирала и с повече полезни вещества. Ще познаете, че Комбучата е готова, когато на повърхността е започнала да се образува нова гъба.
Пресипете готовата Комбуча в бутилки и ги оставете още 2-3 дни да доферментира напитката и приберете в хладилник.
Нужни продукти и съдове, за да си приготвите чай Комбуча:
# Изберете задължително неметален съд, в който ще отглеждате СКОБИ-то. Аз използвам 3 литров буркан.
# Подберете хубав зелен чай, като най-добре да е насипен, а не в пакетчета.
# Захар
# Трябва ви филтрирана чешмяна вода или трапезна, но никога не използвайте минерална!
# Бутилки, буркани или друг съд, в който ще пресипете готовата комбуча и ще може плътно да затворите.
Начин на приготвяне на чай комбуча:
Сложете необходимото количество вода да кипне. „Правилото“ е за всеки 1 литър вода да добавите 5 грама зелен чай и около 70-80 грама захар. Така, ако примерно имате 3-литров буркан, трябва да използвате около 15 грама чай и 240 грама захар. Запарете чая между 10 и 15 минути и го изсипете в буркана, добавете захарта, разбъркайте добре и оставете да изстине до стайна температура. Добавете гъбата Комбуча, като предварително я измиете с хладка вода и добавете около 100-150 милилитра от готов чай Комбуча. Покрийте с тензух или парче не много плътен плат и оставете на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.
Оставете така от 7 до 10 дни. Опитайте след 7-мия ден и ако вкусът ви допада, прецедете в бутилки, ако пък ви е сладко оставете за още 1-2 дни. Тогава ще се получи по-кисела Комбуча, съотвено по-ферментирала и с повече полезни вещества. Ще познаете, че Комбучата е готова, когато на повърхността е започнала да се образува нова гъба.
Пресипете готовата Комбуча в бутилки и ги оставете още 2-3 дни да доферментира напитката и приберете в хладилник.
ID: 143634169
Контакт с продавача
xxx xxx xxx
Добавена 03 април 2025 г.
Комбуча гъба (скоби)
5 лв.
Потребител
Локация