Навигиране до основното съдържание
Чат

Нотификации

Добави обява
Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"
Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"
Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"
Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"
Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"
Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"
ПромотирайОбнови

Частна

Доставката се поема от: купувача

Състояние: ново

Номер на регистрация към БАБХ: 557799

Описание

От 8 години приготвям и Копорский/Сибирски ферментирал "Иван чай"/Много хубав и полезен чай, но позабравен у нас.Приготвя се от билката Върбовка.
В древните ръкописи се споменава като чай, който “просветлява ума и повдига духа” (и не само). Наричат го още чай за мъжка сила. Този чай е традиционната напитка на северните славяни , известна още от 13 век.
Сурова, но в същото време и щедра е северната природа. Кехлибарът е консервирано парче смола ,запечатило слънчевата топлина и светлина. Той е дар на студеното Балтийско море . Кехлибарената напитка, приготвяна от народите, населяващи крайбрежието, също носи уют и спомен (или, по-скоро надежда) за краткото слънчево лято.

Местността Копорие край Санкт-Петербург дава названието на този чай, известен още в Европа като “Руски чай”. Там го произвеждат в огромни количества и износът му заема едно от първите места в експорта на Русия за Европа и Англия от 15 до началото на 20 век , поради което сериозно конкурира с продукцията на Ост-Индийската компания. Незаслужено забравен, въпреки че се доставя редовно по поръчка на императорския двор и се консумира масово в цяла Русия. Чак в днешното време производството е възстановено по древна рецепта и подобрено от производителите със съвременни решения и технологии, които позволяват до се запазят повечето от полезните му качества.

Интересното е че, според традиционната технология на древността, приготвянето на Копорски чай отнемало около 8 месеца труд от момента на събирането до крайния продукт. Събраната реколта претърпявала редица специални обработки , като попарване с вряла вода, съхраняване върху парчета лед в мазета няколко месеца, след това, върху дъбови маси с дъбови точилки листата са се стривали за да започне ферментация, след което листната маса се сушила в руски пещи при строго определена температура.

Съществуват много видове на това растение (кипрей, лат. Epilobium) , но чая се прави само от един -Chamaenerion angustifolium, или кипрей теснолистен.

В България вирее по високите полета на Рила и Витоша, понеже обича по-студен климат. Брането започва на пролет с появата на първи листенца. Горните 3-4 листа се събират и от тях се приготвя чай от най високо качество. През цялото лято цъфти и е невъзможно да не забележиш тези, сякаш пламнали със цикламено-розовият пожар поляни. Може да се бере през цялото време, докато се появят семена. За приготвянето на чая използват зелените листа и цветята. Поотделно , или смесено ще получите разнообразна палитра от вкусове и нюанси. Комбинации с мента, липа, мащерка и други традиционни билки дават възможност да проявите творчески и ще ви зарадват с наситен вкус и вълшебен аромат. Растението е медоносно и приготвената напитка не се нуждае от допълнително подслаждане.

Консумира се и в суров вид, като зеленолистна добавка към салати, смутита, омлети и супи.

В английския се нарича fireweed (огнена трева)-първото растение, залесяващо опожарените и опустошени от сеч места. Притежава свойството да възстановява пострадалата почва, наторява я и я подготвя за други видове. В процеса на растежа не абсорбира и не натрупва замърсители от околната среда.

Уникален състав определя многообразие на целебните свойства на “Иван-чай”. Със своето противо-възпалително и транквилизиращо (намаляване на напрежение, болка, страх, успокояващо) въздействие превъзхожда много видове лечебни билки. Потресаващ антисептик, нямащ аналог в растителния свят.



Съдържа:

Флавоноиди (кверцетин, кемферол, стимулират жлъчката, оказват диуретично въздействие).
Дъбилни вещества (до 20% от пирогаловата група, оказват противовъзпалително, съсирващо въздействие).
Слуз (до 15% омекотява, успокоява болката , спазмите ,възпалението на лигавицата).
В малки количества алкалоиди, които подобряват обмяната на в-вата, кървообращението, стабилизират нервната с-ма и обезболяват.
Хлорофил (течна светлина, подобрява затягането на раните и засилва метаболизма).
В суровите зелени листа има много витамини, особено каротин (провитамин А) и витамин С (до 200-388 мг – 3 пъти повече отколкото в портокала)
Микроелементи, стимулиращи образуването на кръв- желязо, мед, марганец, подобряващи обмяната -никел, титан молибден, бор и др., почти 2/3 от таблицата на Менделеев.
Ханеролът в цветята притежава противоракова активност .
Високо съдържание на белтъчини, 17-18 вида аминокиселини ,които засищат със енергия (растението е популярно сред почитатели на екстремните приключения и пътешествия).


Консумиране на този чай утолява не само телесна жажда, но и душевната, успокоява и освежава мисленето.

Основното нещо, което прави от изсушеното растение истински чай- това е процесът на ферментация. За целта, събраното количество се разстила за около 6-12 часа , за да се изпари излишната влага, след което се стрива докато се намокри от собственият сок и потъмнее. След това трябва да наредите стритите “макаронки” в затворен съд или в целофанов пакет за 24 часа . Появата на приятна плодова миризма е знак , че е време да се премине към сушенето.

Приготвяне на Копорски чай (Иван-чай)

Наредете масурчетата върху парче плат, или вестник, като оставяте разстояния между тях за да може въздуха да циркулира. Добре изсъхналия чай се прибира в херметична кутийка.При поставянето в кана за запарване всяко масурче леко се начупва с ръка на по-ситни парченца , за да отдаде повече от благинките си.



А ето и рецептата:

2 чаени лъжици на чаша вода, или 2-3 супени лъжици на 1 литр гореща жива вода (до 80 С-85 С), да престои 30-40 минути. Може да се запари повторно. Не съдържа танини, за това по-продължителното запарване само допринася за качествата му.Лятно време като студен чай се съхранява в хладилника. Готовата напитка запазва чудесните си качества до 3 дни. Когато престои няколко часа в чая се образуват слузести вещества, които облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват.

Поради липса на кофеин няма ограничения в количество на изпитите чаши през деня, но особено благоприятно ще ви се отрази, ако изпиете чаша от иван-чая вечер преди лягане.





Накратко за ползите:

Профилактика на ракови образования (мощен антиоксидант).
Ефективно при заболявания на пикочнополовата система.
Подпомага затварянето на язвите на стомаха и дебелото черво.
Повишава имунитета срещу вирусните инфекции и настинки.
Подобрява състава на кръвта (отстранява закисляването).
Детоксикира, особено при хранителни и алкохолни натравяния, кожни алергии.
Възстановява силите , премахва главоболието.
Нормализира кръвното, укрепва сърдечно-съдовата система.
Не съдържа кофеин (освежава и успокоява по един уникален балансиран начин).
Произведен посредством 100% естествена ферментация (собствените сокове, ферменти, аеробни бактерии).
Съдържа всичко необходимо за да поддържа човека здрав и жизнен.
Продължителното му съхраняване в затворена дишаща опаковка като хартиени , или ленени торбички до 2-3 години, подобрява и обогатява вкусовите му качества.На последната снимка показвам камъка,който изкарах,след като пих от чая миналата година.Не съм знаел,че имам,камък в бъбреците,и никога не са ме болели.При интерес, ми пишете на лични съобщения.Цената за 1 буркан,е 59 лева.
ID: 145123604

Контакт с продавача

prambipacho

В OLX от април 2024 г.

Последно онлайн 30 август 2025 г.

xxx xxx xxx

Добавена 20 август 2025 г.

Билков Чай"Иван Чай,ферментирал"

59 лв.

Потребител

Локация

Свали приложението на OLX за твоя телефон!