+ 0 km 0
Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про гр. София - image 1

Специална оферта (уикенд програма) Кратово жив музей двудневна про

40 €
Описание
Първи ден.
Пристигане в Кратово в 11 ч. и настаняване в Хотел Кратис.
- В 13 часа обиколка на града с местен екскурзовод . Тръгваме от Хотел Кратис към двата бора, които са от 14век . Историята казва, че в 13 век, когато цели семейства се преселили в тези краища от Силезия, всякоот тях засадило по едно дърво, с надеждата за щастлив и добър живот.
- От двата стари борапрез Сарайския мост и старата Кратовскачаршия, отивамена посещение в Кратовските Кули, които са строени през Средновековието и някога са били 13. Днес са останали само шест: Симичева, Саат-кула, Златкова , Кръстева, Емин-бегова и Хаджи- Костева кула. Кулите някога са били собственост на притежателите на прочутите и богати наминерали Кратовски мини, които са са живели в тях заедно със семействата си. Някога кулите са били взаимно свързани с подземни тунели и коридори,за които се предполага, че са построени от Велбъждкият деспот Константин, за защита от османските завоеватели.
- От Саат-кулата, чрез Чаршиския мост и старата Айдучка чаршия,отиваме на посещение в градския музей, който се намира в началото на Грофчански мост, и в него могат да се видят различни исторически следи, разказващи за миналото на Кратово.


- От тук отиваме на посещение на църквата "Св. Йоан Обсечен", която е обновена през 1836 година. В нея можете да видите красиви икони, като "Среберените ръце" на Иисус Христос, Богородица, апостол Тома и св.Йоан.

- След разглеждане на църквата "Св. Йоан Обсечен" отивамекъм Радин мост. Този мост е известен от легендата за Рада и деветте братя.
Мостът се намира на Манцева река и е издигнат в 1933г. на две високи кули; от едната страна е висок 28 метра, а от другата страна 29 метра.
- В 15 ч. се връщаме в хотела, където за обяд ще бъде приготвена прекрасната "Кратовска маса".
- След обяд следва свободно време, което гостите ще ползват за почивка,или разходка по желание, а в 20 часа следва организирана вечеря в национална кафана "Гурман", където ще имаме възможност да опитаме прекрасните Кратовски специјалитети и да уживате с музика на живо.

Втори ден
- Днешният ден започваме с включена закуска в ресторанта на Хотел Кратис. В 10 часа с организиран транспорт и местен екскурзовод ще посетим Куклица, където се намира геоложкия резерват "Весела сватба", още известен като Куклица, Кукли и Пияни сватбари. Геоложкият резерват "Весела сватба" е шедьовър на природата криещ и интересни народни вярвания, и легенди за вкаменените сватбари.
В селото Куклица живял строител, майстор - зидар на къщи. Бил голям майстор, а също така и голям лъжец. Решил да се жени. В селото имало Горна и Долна махала, където живеели две моми. Майсторът поискал ръката и на двете без родителите им , или пък те, да заподозрат за измамата. Сватбата била насрочена в един и същи ден и на момичето от Горна махала, и на момичето от Долна махала. Момичето от Долна махала е била много богата, но не много красива, а момичето от Горна махала била бедна, но много хубава. Майсторът решил да се ожени за богатото момиче от Долна махала. Когато момичето от горна махала чула тъпаните и гайдите се зачудила защо сватбарите не са дошли при нея. Когато видяла, че майстора я измамил и решил да се ожени за богатото момиче, тогава хвърлила проклятие "Да даде Господ да се вкамените всички, така макар и аз". В момента, когато младоженците са се целунали клетвата се осъществила и всички сватбари се вкаменили.
Вкаменетите сватбари и днес свидетелстват за гнева и болката на нещастното момиче.- В 12:30 ч. Тръгваме в разглеждане на манастира свети "Йоаким Осоговски", който се намира на около 50 km . След разглеждане на манастира групата продължава пътуването за София, България.


Една нощтувка, закуска, обяд, вечеря = 25 ЕУР
*Цената е на човек в двойна стая.
*Включен eкскурзовод за Кратово.
  • Добавена в 03:15, 30 октомври 2020
  • Преглеждания:1045
  • Номер на обявата: 109768913
Докладвай за нередност

Добави файл
Потребител
  • Изпрати съобщение
Населено място

Люлин 10, гр. София, Област София-град

Обяви на потребителя сашо